Hora Est (1956)

Hora Est (Acte 1)      Eerste deel van zesdelige documentairefilm over de universitaire wereld van Utrecht.

In dit deel maakt een Oud-Alumnus (oud-student), thans heer van middelbare leeftijd, een wandeling door Utrecht, over besneeuwde straten langs grachten, ziet gebouwen van instellingen en komt terecht bij de Sterrenwacht, waar gesprekspartner conversatie moet afbreken voor waarneming van uitbarsting op de zon. Dame met kat in boodschappentas op zoek naar kliniek voor haar huisdier, komt via Veterinaire Faculteit voor grote dieren (paarden) en laboratorium voor "kleine dieren" (microscopisch onderzoek van bacteriŽn) bij het gezochte instituut.

Hora Est (Acte 2)      Tweede deel van zesdelige film over de universitaire wereld in Utrecht.

De vrouw met de kat neemt plaats in de overvolle wachtkamer van de kliniek voor kleine huisdieren, de hoofdpersoon wandelt verder en bezoekt oud-studiegenoot, waar hij in het gezin de lunch gebruikt. Conversatie tijdens de lunch wordt begeleid door beelden van het werken in het fysisch laboratorium en het natuurkundig laboratorium. Na afloop van de lunch brengt hij zijn vriend naar diens werk, rust uit op een bankje tegenover het Academisch Ziekenhuis waar in de afdeling verloskunde een zojuist geboren baby behandeld wordt.

Hora Est (Acte 3)      Derde deel van zesdelige film over de universitaire wereld in Utrecht.

In het SAZU (Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht) komt Sinterklaas op bezoek, wordt geoefend met poliopatiŽntjes in een bassin en met een man in een mobiel looprek. Proefpersoon onderwerpt zich aan gehoor-en evenwichtstest. Aan witgejaste studenten wordt een film over de waarnemingen door een elektronenmicroscoop getoond. Operatieteams voeren operaties uit waarbij studenten toekijken. Schedels van dieren in het ZoŲlogisch Museum.

Hora Est (Acte 4)      Vierde deel in zesdelige film over de universitaire wereld in Utrecht.

In dit deel beelden van de tandheelkundige kliniek en van de verouderde, te moderniseren Tandheelkundige Faculteit, animatie van het maken van een prothese, het Botanisch Laboratorium en het Botanisch Museum en Herbarium. In het Lantius Park determineren studenten bloemen en planten. Terug in de filmzaal (zie vorige akte) volgen studenten filmbeelden van het hanteren van een entnaald. De hoofdpersoon zet zijn wandeling voort langs oude en nieuwe monumenten en ziet omhoog naar de gotische pracht van de Domkerk. Dies natalis in de kerk, waar erepromotie plaatsvindt. Promovendus verdedigt proefschrift tegenover senaat.

Hora Est (Acte 5)      Vijfde deel van zesdelige film over de universitaire wereld in Utrecht.

In dit deel wordt de kat van de vrouw uit de eerste acte vlak voor sluitingstijd van de kliniek toch nog onderzocht. Beelden uit de bibliotheek waar verschillende typen studenten worden gefilmd en van een voor de leek -en de meeste aanwezigen- onbegrijpelijke lezing. De mensa, waar een overvloedige, gesubsidieerde, maaltijd kan worden genuttigd. Voor het examen gezakte student zoekt hulp voor zijn studiemoelijkheden bij het bureau Studiebelangen en wordt aan psychologische tests onderworpen. Animatietekeningen met heen en weer wandelende hoofdpersoon van studie-statistieken van de studenten in de verschillende faculteiten.

Hora Est (Acte 6)      Zesde en slotdeel van zesdelige film over de universitaire wereld in Utrecht.

In dit deel borrelt de hoofdpersoon met zijn oud-studiegenoten. Beelden van de studenten-gezelligheidsverenigingen waarin middels spel, sport, dans, muziek en minnekozen gerecreŽerd wordt. Hoofdpersoon neemt afscheid, wandelt door avondlijk Utrecht en neemt de trein naar huis.